• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.09)
Yazar orhan pamuk
kar - orhan pamuk
on iki yıldır almanya'da sürgün olan şair ka türkiye'ye dönüşünden dört gün sonra, bir söyleşi için kars şehrinde bulur kendini. ağır ağır ve hiç durmadan yağan karın altında sokak sokak, dükkân dükkân bu hüzünlü ve güzel şehri ve insanlarını tanımaya çalışır. kars'ta ağzına kadar işsizlerle dolu çayhaneler, dışarıdan gelmiş ve kardan mahsur kalmış gezgin bir tiyatro kumpanyası, intihar eden ve türban direnişi yapan kızlar, çeşitli siyasal gruplar, dedikodular, söylentiler, karpalas oteli ve sahibi turgut bey ile kızları ipek ve kadife ve ka için bir aşk ve mutluluk vaadi vardır. orhan pamuk bu kitabını postmodern olduğunu ve aynada gözüken şeyleri, aynayı dürüstçe tartıştığını söylemektedir. kitabında kendisinin türkiye'nin hikâyelerini anlattığını belirtmektedir.


  1. orhan pamuk romanlarıyla ilgili sıkıntılarım:

    1) karakterler çok konuşuyor. yazarın belirgin bir dünya görüşü olmadığı için karakterler felsefeye felan hiç bulaşmıyor. bu yüzden öyle kestirmeden konuşuyorlar ki kendilerine dair bir gizem kalmıyor. halbuki kitaplarda genelde çok karakter var.

    2) karakterlerde gizem kalmayınca sürükleyicilik mistik seviyesinde olaylar, ilişkiler, karşılaşmalarla yakalanmaya çalışılıyor.

    3) böyle olunca olaylar ana tema, karakterler arka fon olarak kalıyor. yani yazar, yaratmayı amaçladığı atmosfer uğruna ölen, işkence gören, dayak yiyen, ızdırap çeken onca karakteri bozuk para gibi harcıyor. bu da beni sinir ediyor.

    not: kitabın yarısındayım.bitirince umarım bunu silmem gerekmez.